7 voordelen van een Dark Fiber oplossing

Dark fiber kent flinke voordelen voor organisaties die werken met grote (gevoelige) datastromen. Zeker als u end-to-end zeggenschap wilt over al uw dataverkeer en -opslag. In deze blog leg ik uit waarom dark fiber één van de meest geschikte oplossingen is voor uw connectiviteitsbehoefte. 

Wat is dark fiber en hoe werkt het?

De term ‘dark fiber’ klinkt mysterieus, maar eigenlijk omschrijft de term precies waar het om draait. Dark fiber is een onbelichte glasvezel en vormt de kern van ons productportfolio. 

Dit type glasvezel heet 'dark', omdat er nog geen transmissieapparatuur op is aangesloten. Zolang er (nog) geen lichtpulsen door de flinterdunne glasvezelstrengen schieten, kan er geen data worden verzonden of ontvangen. De lijn blijft onbelicht en is dus ‘dark’.

De tegenhanger ‘Lit fiber’ - ofwel belichte glasvezel - is een samenstel van het "fysieke touwtje" en actieve apparatuur. De (eind)klant neemt in dat geval een van tevoren vastgestelde bandbreedte af. Met deze oplossing ben u meer gebonden, want beperking in capaciteit en toegestane IP-protocollen. 

Wanneer u voor dark fiber kiest, dan bent u verantwoordelijk voor de aanschaf van de juiste belichtingsapparatuur en hoe de applicaties en het dataverkeer worden ingericht. Dat klinkt misschien als een flinke horde. Toch kent dark fiber - in eigen beheer - vele voordelen voor grootzakelijke afnemers in vergelijking met de "belichte variant".

De pluspunten van dark fiber op een rij

#1 Ongelimiteerde (schaalbare) bandbreedte

De bandbreedte die een organisatie dankzij dark fiber krijgt is enorm – of eigenlijk zelfs ongelimiteerd. De snelheid van de verbinding wordt bepaald door de apparatuur die door de gebruiker zelf wordt ingezet. Dit resulteert in een snelle verzending van data én een optimale connectiviteit voor de gebruiker. U betaalt alleen voor het gebruik van de glasvezelverbinding en investeert in eigen actieve apparatuur, dus geen "tolwegen". 

Ook wanneer uw organisatie groeit - meer data opslaat en verzend, vaker zwaardere applicaties draait - dan neemt de belasting van uw netwerk toe. Dit vergt verbindingen met zeer hoge bandbreedtes, die meegroeien met uw behoeften. Dark fiber biedt dit. 

Die flexibiliteit ontbreekt bij een belichte glasvezel (via provider of system integrator). In de regel betaal je voor je datagebruik. Hoe meer dataverkeer, hoe hoger de kosten. Op een gegeven moment komt er een kantelpunt en is dark fiber de meest bedrijfseconomische oplossing. Voor innovatieve bedrijven een eenvoudige keuze: investeer in dark fiber om toekomstige groei te faciliteren. 

#2 Stabiel, zeer snel, privaat netwerk

Dark fiber als in "eigen netwerk" is zeer snel. Wanneer uw organisatie afhankelijk is van grote, omvangrijke datastromen met piekbelastingen, dan is dark fiber een interessante optie. U kunt zo’n ‘dark tracé’ zien als uw persoonlijke snelweg. Razendsnelle communicatie van A naar B. Alleen uw data schiet heen en weer!

Mainstream providers bieden oplossingen die meer lijken op provinciale wegen. De maximum snelheid ligt er lager en de routing is vaak sub-optimaal waardoor de reisafstand onnodig lang wordt. Bovendien deelt u de weg met andere weggebruikers. 

#3 Veiligheid

Organisaties die werken met zeer gevoelige data en klantgegevens - overheden, zorginstanties, onderwijs - hebben baat bij dark fiber. Een eigen glasvezellijn - een privaat netwerk - is een stuk veiliger dan reguliere oplossingen in de zin van "beveiligd internet". 

Ten eerste is onbelichte, zakelijke glasvezel veilig, omdat het dark fiber netwerk met niemand wordt gedeeld. Ten tweede hebt u controle op de inzet en configuratie van apparatuur, want die is in uw eigendom. Hiermee kunt u meer controle op de veiligheid van de glasvezelverbinding uitoefenen dan wanneer u een reguliere glasvezelverbinding afneemt. Denk met name aan het toepassen van encryptie op al het IP-verkeer. Samengevat bent u volledig ‘in charge’ om uw eigen netwerk veilig in te regelen.

#4 Voorkomen in plaats van genezen

Bij TReNT krijgt u een managed dark fiber. Dat betekent dat u geen omkijken heeft naar de fysieke staat van het netwerk, dat wordt voor u geregeld. Uptime garanties in de vorm van SLA's zijn bij ons vanzelfsprekend. Bij fysieke verbindingsproblemen door bijvoorbeeld graafschade wordt door ons direct actie ondernomen, zoals het toewijzen van een projectleider, een storingsploeg activeren en getroffen klanten regelmatig voorzien van updates. En dat 24/7.  

TReNT maakt daarnaast gebruik van ADVA Advanced Link Monitoring. Met deze technologie is het mogelijk om voortdurend de status van een glasvezelnetwerk in de gaten te houden. Die constante monitoring verloopt geheel onafhankelijk van het dataverkeer dat over een tracé loopt. Problemen worden vroegtijdig gedetecteerd - soms al voordat u dat zelf opmerkt tijdens het draaien van uw diensten en applicaties. 

#5 Active/active en SD-WAN

SD-WAN staat voor Software Defined - Wide Area Network. Het is een betrekkelijk nieuwe toepassing om optimaal gebruik te maken van (enige vorm van) redundante glasvezelinfrastructuur. Deze slimme software bepaalt de route en prioritering van al het IT-verkeer; de (verdeling van de) workload over beide tracés van een glasvezelring en - als het (te) druk wordt - welke IT-toepassingen voorrang krijgen.

#6 Connecteren naar meerdere Internet Service Providers

U kunt met een eigen dark fiber connecteren naar meerdere ISP's. Zo zijn in een datacenter doorgaans meerdere netwerken van telecom en Internet Service Providers beschikbaar. Wanneer u een dark fiber afneemt tussen uw locatie(s) en zo'n carrier onafhankelijk datacenter, biedt dit u de mogelijkheid om internet en andere diensten door verschillende ISP’s op uw eigen glasvezel af te laten leveren. 

#7 Complete controle: maximale vrijheidsgraad

Huren van een woning kan goedkoop zijn, maar uiteindelijk koopt u van uw huur geen enkele baksteen. Zo is het ook met het afnemen van een zakelijk glasvezelabonnement bij een provider. Het dwingt u in een keurslijf.  Zelfs wanneer u opschaalt - u neemt een uitgebreider abonnement af - dan gaat dat altijd trapsgewijs. Soms is er geen ideale oplossing voor uw precieze situatie en wensen.

Bij een dark fiber oplossing heeft u dat probleem niet. Op elk moment is maatwerk mogelijk. U draait aan de knoppen om voortdurend de optimale ‘set up’ voor uw business te kiezen. Aanpassen en opschalen kan op ieder moment.

Vragen over dark fiber?

Dark fiber geeft u de mogelijkheid een (privaat) netwerk in te richten met het oog op de toekomstige groei van uw organisatie. Termen als snelheid, veiligheid, schaalbare bandbreedte en onafhankelijkheid passeerden de revue.

Mogelijk heeft u vragen naar aanleiding van deze blog of wilt u meer weten over een (deel)onderwerp. Schroom dan niet om contact met mij of een collega op te nemen. Wij adviseren u graag over de mogelijkheden van dark fiber. Een product waarmee (ICT-)ambities werkelijkheid kunnen worden. 

Deel deze blog
Gerelateerde artikelen

Het belang van betrouwbare connectiviteit voor vitale sectoren

05-04-2024

Een goed functionerende digitale infrastructuur is van levensbelang om de continuïteit van de bedrijfsvoering van vitale organisaties te waarborgen.

Een bedrijfsnetwerk dat klaar is voor de toekomst, hoe realiseer je dat als organisatie?

26-05-2023

Dark Fiber is ideaal voor organisaties met meerdere locaties en die zelf voor hun belichting willen zorg. Jij bent volledig in controle.

Goed nieuws!
U bent een stap dichter bij het meest betrouwbare glasvezelnetwerk van Nederland. Op uw locatie(s) is zakelijk glasvezel van TReNT beschikbaar. Vul hieronder uw gegevens in en wij nemen zo spoedig mogelijk contact met u op. U kunt ons ook direct bereiken via 053 - 711 41 00.
Speciale voorwaarden
Voor uw locatie(s) kunnen wij momenteel geen geautomatiseerde aanbieding afgeven. Dit kan komen doordat ons glasvezelnetwerk niet direct bij u in de buurt ligt of door bijzondere omstandigheden. Graag komen wij met u in contact om samen te kijken naar de mogelijkheden. Laat uw gegevens achter en wij nemen zo snel mogelijk contact met u op, of bel met één van onze specialisten op 053 - 711 41 00.
Mogelijkheden in de toekomst
Deze locatie ligt momenteel buiten het bereik van ons netwerk voor een directe aansluiting. Wij zijn ons netwerk continu aan het uitbreiden en mogelijk kunnen we u in de toekomst wel van dienst zijn. Laat uw gegevens achter zodat we u op de hoogte kunnen houden van de ontwikkelingen, of bel ons op 053 - 711 41 00.
Bedankt voor uw aanvraag. U ontvangt zo spoedig mogelijk een reactie.