Dark fiber kent flinke voordelen voor organisaties die werken met grote (gevoelige) datastromen. Zeker als u end-to-end zeggenschap wilt over al uw dataverkeer en -opslag. In deze blog leg ik uit waarom dark fiber één van de meest geschikte oplossingen is voor uw connectiviteitsbehoefte.
Wat is dark fiber en hoe werkt het?
De term ‘dark fiber’ klinkt mysterieus, maar eigenlijk omschrijft de term precies waar het om draait. Dark fiber is een onbelichte glasvezel en vormt de kern van ons productportfolio.
Dit type glasvezel heet 'dark', omdat er nog geen transmissieapparatuur op is aangesloten. Zolang er (nog) geen lichtpulsen door de flinterdunne glasvezelstrengen schieten, kan er geen data worden verzonden of ontvangen. De lijn blijft onbelicht en is dus ‘dark’.
De tegenhanger ‘Lit fiber’ - ofwel belichte glasvezel - is een samenstel van het "fysieke touwtje" en actieve apparatuur. De (eind)klant neemt in dat geval een van tevoren vastgestelde bandbreedte af. Met deze oplossing ben u meer gebonden, want beperking in capaciteit en toegestane IP-protocollen.
Wanneer u voor dark fiber kiest, dan bent u verantwoordelijk voor de aanschaf van de juiste belichtingsapparatuur en hoe de applicaties en het dataverkeer worden ingericht. Dat klinkt misschien als een flinke horde. Toch kent dark fiber - in eigen beheer - vele voordelen voor grootzakelijke afnemers in vergelijking met de "belichte variant".
De pluspunten van dark fiber op een rij
#1 Ongelimiteerde (schaalbare) bandbreedte
De bandbreedte die een organisatie dankzij dark fiber krijgt is enorm – of eigenlijk zelfs ongelimiteerd. De snelheid van de verbinding wordt bepaald door de apparatuur die door de gebruiker zelf wordt ingezet. Dit resulteert in een snelle verzending van data én een optimale connectiviteit voor de gebruiker. U betaalt alleen voor het gebruik van de glasvezelverbinding en investeert in eigen actieve apparatuur, dus geen "tolwegen".
Ook wanneer uw organisatie groeit - meer data opslaat en verzend, vaker zwaardere applicaties draait - dan neemt de belasting van uw netwerk toe. Dit vergt verbindingen met zeer hoge bandbreedtes, die meegroeien met uw behoeften. Dark fiber biedt dit.
Die flexibiliteit ontbreekt bij een belichte glasvezel (via provider of system integrator). In de regel betaal je voor je datagebruik. Hoe meer dataverkeer, hoe hoger de kosten. Op een gegeven moment komt er een kantelpunt en is dark fiber de meest bedrijfseconomische oplossing. Voor innovatieve bedrijven een eenvoudige keuze: investeer in dark fiber om toekomstige groei te faciliteren.
#2 Stabiel, zeer snel, privaat netwerk
Dark fiber als in "eigen netwerk" is zeer snel. Wanneer uw organisatie afhankelijk is van grote, omvangrijke datastromen met piekbelastingen, dan is dark fiber een interessante optie. U kunt zo’n ‘dark tracé’ zien als uw persoonlijke snelweg. Razendsnelle communicatie van A naar B. Alleen uw data schiet heen en weer!
Mainstream providers bieden oplossingen die meer lijken op provinciale wegen. De maximum snelheid ligt er lager en de routing is vaak sub-optimaal waardoor de reisafstand onnodig lang wordt. Bovendien deelt u de weg met andere weggebruikers.
#3 Veiligheid
Organisaties die werken met zeer gevoelige data en klantgegevens - overheden, zorginstanties, onderwijs - hebben baat bij dark fiber. Een eigen glasvezellijn - een privaat netwerk - is een stuk veiliger dan reguliere oplossingen in de zin van "beveiligd internet".
Ten eerste is onbelichte, zakelijke glasvezel veilig, omdat het dark fiber netwerk met niemand wordt gedeeld. Ten tweede hebt u controle op de inzet en configuratie van apparatuur, want die is in uw eigendom. Hiermee kunt u meer controle op de veiligheid van de glasvezelverbinding uitoefenen dan wanneer u een reguliere glasvezelverbinding afneemt. Denk met name aan het toepassen van encryptie op al het IP-verkeer. Samengevat bent u volledig ‘in charge’ om uw eigen netwerk veilig in te regelen.
#4 Voorkomen in plaats van genezen
Bij TReNT krijgt u een managed dark fiber. Dat betekent dat u geen omkijken heeft naar de fysieke staat van het netwerk, dat wordt voor u geregeld. Uptime garanties in de vorm van SLA's zijn bij ons vanzelfsprekend. Bij fysieke verbindingsproblemen door bijvoorbeeld graafschade wordt door ons direct actie ondernomen, zoals het toewijzen van een projectleider, een storingsploeg activeren en getroffen klanten regelmatig voorzien van updates. En dat 24/7.
TReNT maakt daarnaast gebruik van ADVA Advanced Link Monitoring. Met deze technologie is het mogelijk om voortdurend de status van een glasvezelnetwerk in de gaten te houden. Die constante monitoring verloopt geheel onafhankelijk van het dataverkeer dat over een tracé loopt. Problemen worden vroegtijdig gedetecteerd - soms al voordat u dat zelf opmerkt tijdens het draaien van uw diensten en applicaties.
#5 Active/active en SD-WAN
SD-WAN staat voor Software Defined - Wide Area Network. Het is een betrekkelijk nieuwe toepassing om optimaal gebruik te maken van (enige vorm van) redundante glasvezelinfrastructuur. Deze slimme software bepaalt de route en prioritering van al het IT-verkeer; de (verdeling van de) workload over beide tracés van een glasvezelring en - als het (te) druk wordt - welke IT-toepassingen voorrang krijgen.
#6 Connecteren naar meerdere Internet Service Providers
U kunt met een eigen dark fiber connecteren naar meerdere ISP's. Zo zijn in een datacenter doorgaans meerdere netwerken van telecom en Internet Service Providers beschikbaar. Wanneer u een dark fiber afneemt tussen uw locatie(s) en zo'n carrier onafhankelijk datacenter, biedt dit u de mogelijkheid om internet en andere diensten door verschillende ISP’s op uw eigen glasvezel af te laten leveren.
#7 Complete controle: maximale vrijheidsgraad
Huren van een woning kan goedkoop zijn, maar uiteindelijk koopt u van uw huur geen enkele baksteen. Zo is het ook met het afnemen van een zakelijk glasvezelabonnement bij een provider. Het dwingt u in een keurslijf. Zelfs wanneer u opschaalt - u neemt een uitgebreider abonnement af - dan gaat dat altijd trapsgewijs. Soms is er geen ideale oplossing voor uw precieze situatie en wensen.
Bij een dark fiber oplossing heeft u dat probleem niet. Op elk moment is maatwerk mogelijk. U draait aan de knoppen om voortdurend de optimale ‘set up’ voor uw business te kiezen. Aanpassen en opschalen kan op ieder moment.
Vragen over dark fiber?
Dark fiber geeft u de mogelijkheid een (privaat) netwerk in te richten met het oog op de toekomstige groei van uw organisatie. Termen als snelheid, veiligheid, schaalbare bandbreedte en onafhankelijkheid passeerden de revue.
Mogelijk heeft u vragen naar aanleiding van deze blog of wilt u meer weten over een (deel)onderwerp. Schroom dan niet om contact met mij of een collega op te nemen. Wij adviseren u graag over de mogelijkheden van dark fiber. Een product waarmee (ICT-)ambities werkelijkheid kunnen worden.