Connecteren met de cloud: via het publieke internet of privé-netwerk

Overstappen naar de cloud. Het biedt enorm veel kansen en voordelen. Toch is het voor organisaties soms ook nog een spannende stap: een server op afstand. Want hoe zit het met de beschikbaarheid van mijn data en applicaties 'op afstand'?! 

Een terechte vraag, vooral wanneer het om bedrijfskritische toepassingen en/of privacygevoelige data gaat. Dan ligt het passende antwoord in de gekozen netwerkoplossing.

U kunt op twee manieren verbinding maken met de cloud: via het publieke internet of via een privé-netwerk. In deze blog lichten we de voor- en nadelen van deze verbindingen toe, zodat u een juiste keuze kunt maken voor een cloud verbinding.

Cloud verbinding via het publieke netwerk

Het publieke internet inzetten om met uw cloudomgeving te connecteren kan laagdrempelig (groot aanbod) en doet geen grote aanslag op uw portemonnee. Er zijn echter wel een aantal zaken die u zich moet realiseren. Deze zetten we voor u op een rij.

#1 Quality of Service is niet te implementeren

Quality of Service (QoS) is een mechanisme om dataverkeer binnen een netwerk te prioriteren. Door QoS te implementeren, maakt u bijvoorbeeld onderscheid tussen real-time dataverkeer, zoals spraak- en videoverkeer, welke gegarandeerd en met minimale vertraging verstuurd kan worden, en dataverkeer welke minder tijd-kritisch is, zoals e-mail, webverkeer of YouTube. Via de laatste kan ook spraak of video getransporteerd worden, maar dit is niet real-time en daarom is daarvoor geen voorrang nodig. 

Eén van de elementen bij QoS is dus prioritering. Precies daar ligt het probleem. Iedereen op het publieke netwerk vindt zijn eigen netwerkverkeer het belangrijkste. Er is namelijk geen overeenstemming en samenwerking tussen gebruikers over de juiste wijze van prioriteit verlenen aan bepaalde ‘traffic’. U heeft geen zeggenschap over de route waarop uw dataverkeer loopt. Zo heeft u geen controle op de verschillende ‘tussenstations’ waar uw bedrijfsdata en – applicaties overheen worden gestuurd. Voor bepaalde cloudtoepassingen is het echter van essentieel belang dat QoS wordt geregeld om een positieve gebruikerservaring te garanderen!

#2 De schaalbaarheid is beperkt

Uw bedrijf kan door plotselinge groei acuut behoefte hebben aan een hogere bandbreedte en datacapaciteit. Bij een cloud verbinding via een publiek netwerk is dat helaas niet eenvoudig te realiseren. Waarom? Omdat u de verbinding deelt met (vele) andere gebruikers, en daarmee afhankelijk bent van het verkeer dat zij op enig moment over het internet afwikkelen.

Welke keuze heeft u dan nog? U zal uit voorzorg ruim moeten afnemen terwijl u zelden gebruik maakt van die volledige bandbreedte of dat maximale dataverkeer. Een bedrijf wordt daarmee onnodig op kosten gejaagd.

Heeft u zelfs meer nodig dan het ‘ruime pakket’ dat u al heeft afgenomen? Dan mist u bij een publiek netwerk bij piekgebruik de mogelijkheid om verder op te schalen.

#3 De beveiliging is niet waterdicht

Wie een cloud toepassing gebruikt via het publieke netwerk heeft maar beperkte invloed op de veiligheid van de verbinding. Natuurlijk kan je veilig werken door gebruik te maken van bijvoorbeeld two factor authentication (2FA). Het feit blijft dat je geen controle hebt over de gebruikte infrastructuur en hardware, want die zijn in handen van (een combinatie van) externe operators.

Daar komt bij dat hackers in toenemende mate firewalls weten te omzeilen en alsnog ransomware weten te installeren; daarmee uw bedrijfsproces ondermijnen / plat leggen.

Cloud verbinding via een privé-netwerk

Als u kiest voor een privé-netwerk om toegang tot de cloud te krijgen, verloopt uw dataverkeer via een in mindere of meerdere mate “gecontroleerd pad”. De dark fiber oplossing van TReNT levert de meeste controle op (een eigen ongedeelde glasvezelverbinding, belichting door de klant), een VPN de minste wegens gebruikmaking van het (publieke) internet. Een tussenoplossing bestaat uit ethernet: een gedeelde punt-punt glasvezelverbinding met een vooraf ingestelde gegarandeerde bandbreedte.

De meerwaarde van privéverbindingen

Welke vorm van privéverbinding is nu het meest geschikt voor uw organisatie? Dit hangt sterk af van de gewenste mate van veiligheid, snelheid, betrouwbaarheid en flexibiliteit. We zien dat bijvoorbeeld in de gezondheidszorg veel dark fiber wordt gekozen. Redenen: privacy gevoelige data i.c.m. applicatie-specifieke eisen (onder ander latency). Denk aan het delen van röntgenfoto’s of het versturen van realtime camerabeelden vanuit een operatiekamer.

Organisaties die enige controle op het netwerk wensen (invloed op verdeling bandbreedte over toepassingen), een gesloten netwerkdomein voorwaardelijk stellen, geen kennis of capaciteit hebben om de verbinding zelf te belichten en een gunstige prijs-kwaliteit verhouding waarderen, die kiezen voor het gebruik van een privéverbinding op ethernetniveau.

Met dark fiber naar de cloud

Met een dark fiber verbinding naar uw eigen cloudomgeving creëert u uw eigen ‘digitale bubbel’. Omdat u de enige bent die gebruik maakt van deze verbinding, is dit de veiligste manier om uw data uit de cloud te halen en van bedrijfskritische applicaties gebruik te maken. Het is tevens een onbeperkt schaalbare verbinding; u bepaalt zelf de capaciteit en snelheid op basis van de inzet van apparatuur (glasmodules respectievelijk “kleurtjes”/WDM). Met deze oplossing haalt u het meeste uit het cloud model van ontzorgen, schaalbaarheid en flexibiliteit.

En is beschikbaarheid van levensbelang (hoge kosten uitval, reputatieschade), dan kunt u kiezen voor een redundante-oplossing (fysiek gescheiden glasvezeltracés): volledig redundant (end-to-end) of flat redundant (samenvallend of kruisend gedeelte). Lees meer over redundantie in onze blog: De relevantie van redundantie. 

Welke netwerkoplossing bij uw cloudomgeving past hangt af van de uitkomst van een risicoanalyse: hoe belangrijk zijn snelheid, betrouwbaarheid, veiligheid en uptime van het bedrijfsnetwerk voor mijn bedrijfsproces(sen)? Oververzekeren is jammer geld, onderverzekeren kan echter het einde van bedrijfsactiviteiten inhouden.

Deel deze blog
Gerelateerd artikel

Verschillende soorten cloud. Welke past het beste bij uw organisatie?

20-07-2022

Private, publieke of hybride cloud? Voor welk type cloud oplossing moet u gaan? En welke past het beste bij uw organisatie? U leest het in onze whitepaper.

Goed nieuws!
U bent een stap dichter bij het meest betrouwbare glasvezelnetwerk van Nederland. Op uw locatie(s) is zakelijk glasvezel van TReNT beschikbaar. Vul hieronder uw gegevens in en wij nemen zo spoedig mogelijk contact met u op. U kunt ons ook direct bereiken via 053 - 711 41 00.
Speciale voorwaarden
Voor uw locatie(s) kunnen wij momenteel geen geautomatiseerde aanbieding afgeven. Dit kan komen doordat ons glasvezelnetwerk niet direct bij u in de buurt ligt of door bijzondere omstandigheden. Graag komen wij met u in contact om samen te kijken naar de mogelijkheden. Laat uw gegevens achter en wij nemen zo snel mogelijk contact met u op, of bel met één van onze specialisten op 053 - 711 41 00.
Mogelijkheden in de toekomst
Deze locatie ligt momenteel buiten het bereik van ons netwerk voor een directe aansluiting. Wij zijn ons netwerk continu aan het uitbreiden en mogelijk kunnen we u in de toekomst wel van dienst zijn. Laat uw gegevens achter zodat we u op de hoogte kunnen houden van de ontwikkelingen, of bel ons op 053 - 711 41 00.
Bedankt voor uw aanvraag. U ontvangt zo spoedig mogelijk een reactie.