Cyberbewustzijn bij medewerkers verhogen: zo pak je dat aan

5 adviezen om samen met jouw medewerkers cyberaanvallen te herkennen en voorkomen.

Het is belangrijk om ervoor te zorgen dat medewerkers binnen jouw organisatie zich bewust zijn van de potentiële risico's en bedreigingen die in de online wereld bestaan. Ruim 80% van alle datalekken en cybersecurityproblemen ontstaan namelijk door menselijk handelen. Werknemers staan tevens in de frontlinie als het gaat om malware- en virusaanvallen. Dit kunnen ernstige gevolgen hebben voor zowel het bedrijf als de werknemers. Maar hoe maak je je medewerkers bewuster van cyberrisico’s zodat ze eventuele openstaande deuren herkennen? In dit artikel 5 tips om de cyberbewustzijn van jouw  medewerkers te verhogen.

#1 Faciliteer cyberbeveiligingstrainingen

Organiseer een training over het identificeren van en beschermen tegen potentiële bedreigingen. Kies hierbij voor een combinatie van theorie over de risico’s, praktische tips om daarmee om te gaan en voorbeelden van situaties die zich kunnen voordoen. Dit kunnen sessies zijn over onderwerpen als phishing, wachtwoordbeveiliging en veilig browsen.

#2 Breng het beveiligingsbeleid aan bod

Het is belangrijk om een duidelijk beleid op te stellen en te handhaven met betrekking tot het gebruik van devices, het netwerk en de omgang met gevoelige informatie en bestanden. Om een veilige werkomgeving te creëren, is het van belang dat werknemers op de hoogte zijn van dit beleid en de gevolgen begrijpen als ze zich er niet aan houden.

“Eén van de meest effectieve manieren om het cyberbewustzijn van medewerkers te vergroten, is door hen training te geven over het identificeren van en beschermen tegen potentiële dreigingen.”

#3 Zet je medewerkers op scherp met phishing simulatie

Als je wilt weten in hoeverre jouw medewerkers zichzelf beschermen tegen phishing, malware, ransomware en hacking, kun je een gesimuleerde phishing test uit laten voeren. Hiermee verleid je medewerkers op een link te klikken, terwijl ze geleerd hebben dat niet te mogen doen. Houd bij wie acteert op deze mail, wie er niets doet of zelfs meldt dat er mogelijk iets niet in de haak is. 

#4 Goed voorbeeld doet goed volgen 

Ben je directeur, IT-manager of CISO? Jouw medewerkers zullen jou benaderen voor advies over hoe ze zich online moeten gedragen. Wees je bewust welke vertrouwelijke informatie je deelt via de digitale snelweg en in de fysieke wereld. Geef zelf het goede voorbeeld door best practices voor cybersecurity te volgen.

#5 Blijf continu op de hoogte van cyberrisico’s

Cyberbeveiligingsbedreigingen ontwikkelen zich continu en cyberaanvallen worden steeds geavanceerder. Het is daarom belangrijk om op de hoogte te blijven van de nieuwste trends en technieken welke toegepast worden door cybercriminelen. Moedig collega’s aan dit ook te doen door hen passende middelen te bieden.

Door bovenstaande stappen te nemen, vergroot je niet alleen het cyberbewustzijn van het team - je draagt ook effectief bij aan een veiligere, online omgeving voor het bedrijf. We moeten immers samenwerken om een veilige werksfeer te creëren en cybercriminelen buiten ons netwerk te houden.

Hoe helpt TReNT?

TReNT helpt je graag met het bouwen van een veilige digitale infrastructuur als solide basis. Eén waarbij u volledig in control bent. Met onze open, betrouwbare en vitale glasvezelinfrastructuur maken we samen slimme en veilige bedrijfsvoering - zowel op locatie als op afstand - mogelijk. Onze razendsnelle glasvezelverbindingen zorgen voor een optimale connectiviteit en faciliteren bij het veilig versturen en ontvangen van data. 


Meer weten?

Wil je meer weten over de oplossingen die TReNT levert voor het ondersteunen van cybersecurity? Neem dan vrijblijvend contact met ons op. Zo kun je kennismaken met onze oplossingen en services. 

Deel deze blog
Gerelateerde artikelen

Cybersecurity is relevanter dan ooit

05-04-2024

TReNT Glasvezel | We zijn meer dan ooit afhankelijk van digitale connectiviteit. Hoe beschermen we ons tegen cyberdreigingen?

Hoe richt u zo veilig en betrouwbaar mogelijk uw bedrijfsnetwerk in?

05-07-2021

Een robuust bedrijfsnetwerk is hét fundament van iedere ICT-omgeving. Zeker nu onze maatschappij in hoog tempo digitaliseert.

Goed nieuws!
U bent een stap dichter bij het meest betrouwbare glasvezelnetwerk van Nederland. Op uw locatie(s) is zakelijk glasvezel van TReNT beschikbaar. Vul hieronder uw gegevens in en wij nemen zo spoedig mogelijk contact met u op. U kunt ons ook direct bereiken via 053 - 711 41 00.
Speciale voorwaarden
Voor uw locatie(s) kunnen wij momenteel geen geautomatiseerde aanbieding afgeven. Dit kan komen doordat ons glasvezelnetwerk niet direct bij u in de buurt ligt of door bijzondere omstandigheden. Graag komen wij met u in contact om samen te kijken naar de mogelijkheden. Laat uw gegevens achter en wij nemen zo snel mogelijk contact met u op, of bel met één van onze specialisten op 053 - 711 41 00.
Mogelijkheden in de toekomst
Deze locatie ligt momenteel buiten het bereik van ons netwerk voor een directe aansluiting. Wij zijn ons netwerk continu aan het uitbreiden en mogelijk kunnen we u in de toekomst wel van dienst zijn. Laat uw gegevens achter zodat we u op de hoogte kunnen houden van de ontwikkelingen, of bel ons op 053 - 711 41 00.
Bedankt voor uw aanvraag. U ontvangt zo spoedig mogelijk een reactie.