Dark Fiber: voor wie is het geschikt? En waarom?

Nieuwe zorgtechnologieën hebben de interactie tussen zorgverlener en patiënt de afgelopen jaren revolutionair veranderd. Data over de locatie van voertuigen, de routes en aankomsttijden van goederen, magazijnvoorraden spelen steeds een belangrijkere rol in transport- en logistieksector. De leerlingen van nu zijn altijd online. Via hun smartphone, tablet of laptop begeven ze zich in de online wereld. 

Zomaar enkele voorbeelden van digitalisering en technologische innovaties in verschillende sectoren. Eén ding hebben ze gemeen; al deze ontwikkelingen stellen hogere en meer diverse eisen aan de connectiviteit op het gebied van continuïteit, betrouwbaarheid en beveiliging. Dark Fiber is dan de ideale oplossing. 

Waarom dark fiber ideaal is voor uw organistie?

Met de steeds groeiende vraag naar snellere en betrouwbare connectiviteit wint dark fiber aan populariteit als een veilige en schaalbare optie voor datatransmissie. In dit artikel bespreken we de voordelen van dark fiber en de verschillende toepassingen ervan in diverse sectoren, zoals onderwijs, overheid, utilities, zorg, telecom en transport/logistiek.

Dark Fiber in het onderwijs

Een betrouwbare digitale infrastructuur met hoge bandbreedte is een belangrijke randvoorwaarde voor (digitaal) onderwijs geworden. Lesmateriaal, het leerlingvolgsysteem, de salarisadministratie, de aansturing van beamers: alles gaat via het netwerk. Een goede verbinding met het internet is daarom van groot belang. Niet omdat (online) lesgeven anders onmogelijk is: studenten vereisen dagelijks toegang tot online tools en digitale processen.

Al deze online handelingen zorgen voor een zware belasting van het netwerk. Met dark fiber beschikken scholengemeenschappen over een eigen netwerk en kunnen zij de bandbreedte aanpassen aan hun eigen connectiviteitsbehoeften.  Dit zorgt voor een betere en snellere toegang tot educatieve bronnen en stimuleert innovatieve leermethoden zoals videoconferenties en online lessen. 

Dark Fiber binnen de overheid

We zien dark fiber steeds vaker terugkomen in de overheidssector. Niet alleen vanwege de hoge beveiligingseisen binnen deze branche, maar ook voor het continu up-and-running houden van noodzakelijke overheidsprocessen (Rijk, provincie en gemeenten), zoals het betalen van uitkeringen en toeslagen, burgerzaken, consulaten en ambassades, justitiële inrichtingen en forensische klinieken. Vrijwel al deze processen en diensten van de overheid zijn namelijk volledig afhankelijk van ICT. Uitval of storing van deze vitale processen hebben binnen enkele uren impact op de maatschappij. Het is daarom van kritisch belang dat de IT 365 dagen per jaar, 24/7 beschikbaar is. 

Daarnaast vertrouwen burgers op lokale overheidsorganisaties om het algemeen levensonderhoud van hun stad te verbeteren. Een betrouwbare netwerkoplossing is een essentieel onderdeel van overheidsinstanties om aan die verwachting te voldoen. Vanwege de gevoelige aard van communicatie die dagelijks via een overheidsnetwerk wordt verzonden, is veiligheid net zo belangrijk als de betrouwbaarheid van een netwerkoplossing. Met dark fiber kunnen overheidsinstanties hun eigen privénetwerken bouwen en beheren. Zo hebben deze organisaties volledig controle over gevoelige gegevens, (interne) communicatie en vitale processen. Bovendien zorgt dark fiber voor een snellere en betrouwbare connectiviteit tussen verschillende overheidsinstanties (belangrijk nu gemeenten steeds vaker hun krachten bundelen), wat de efficiëntie en productiviteit verbetert. 

Dark fiber binnen utilities

Dagelijks maken 8 miljoen huishoudens gebruik van nutsvoorzieningen als elektriciteit, gas en water. Voorzieningen die van belang zijn voor de gehele welzijn van de maatschappij. Onder andere windparken, warmte-koude centrales, waterwingebieden en zuiveringsinstallaties dienen dan ook 365 dagen per jaar, 24/7 up-and-running te zijn om ons te voorzien van elektriciteit, gas en water. 

Door de afhankelijkheid van de maatschappij op deze nutsvoorzieningen, is downtime absoluut geen optie. De beschikbaarheid van het netwerk is daarom - net als in de overheidssector - van uiterst belang.  Door gebruik te maken van dark fiber beheren bedrijven hun eigen netwerken, bijvoorbeeld voor het monitoren van energieproductie en het onderhouden van apparatuur en gegevensanalyse. 

Dark fiber in de zorg

IoT-apparaten voor patiënten, beeldbellen, online patiëntendossiers en robotchirurgie. De gezondheidszorg maakt een snelle digitale groei door. Al die techniek vraagt om extreem snelle en veilige verbindingen zonder vertraging en downtime. Wanneer systemen eruit liggen, komt de continuïteit - en hiermee de gezondheid van patiënten en cliënten – in gevaar. Ook de veiligheid van data is een groot goed, alleen al vanwege de privacy van patiënten en cliënten.

De hoge bandbreedte en veiligheid van het netwerk maken dat dark fiber steeds vaker wordt ingezet om de IT van zorginstellingen te faciliteren. Dankzij het netwerk beschikken medici en zorgteams 24 uur per dag over alle (patiënt)data. Het betrouwbare netwerk ondersteunt aanvullend in het buiten houden van cybercriminelen. 

Dark fiber in telecom

Telecomaanbieders worden vandaag de dag geconfronteerd met netwerkgerelateerde uitdagingen, zoals frequente uitval, beperkte schaalbaarheid en beperkte capaciteit, die hun groei kunnen belemmeren. Terwijl ze 5G uitrollen en hun infrastructuur opschalen, is een sterk netwerk essentieel om te zorgen dat ze aan de eisen van de klant kunnen voldoen en een consistente service kunnen bieden.

Dark fiber is voornamelijk aantrekkelijk voor telecombedrijven door de bandbreedte, flexibiliteit en controle over het eigen netwerk

Dark fiber in transport en logistiek

Goederen te laat geleverd? Geen bijgewerkte planning en voorraden? Dit is de grootste nachtmerrie voor transport- en logistieke bedrijven. Stiptheid, kwaliteit en betrouwbaarheid zijn van cruciaal belang. Het hele logistieke proces moet tot in de puntje verzorgd zijn. Een complexe uitdaging, waarbij IT een bedrijfskritische factor speelt. 

Connectiviteit is key binnen deze sector. Dark fiber zorgt voor een stabiel, constant te bereiken netwerk wat zorgt voor het up-and-running houden van de cruciale systemen binnen de bedrijven. 

Waarom kiezen voor dark fiber?

Dark Fiber kent vele voordelen voor organisaties die werken met grote (gevoelige) datastromen. Zo biedt dark fiber onbeperkte bandbreedte, volledige controle over de infrastructuur en biedt het de basis voor een toekomstgericht netwerk . 

Meer weten?

Wil je meer weten over de connectiviteitsoplossingen die TReNT biedt? Of wil je meer weten over hoe Dark Fiber jouw organisaties voorziet van onbeperkte bandbreedte? Neem dan vrijblijvend contact met ons op. Zo kun je kennismaken met onze oplossingen en services. 

Deel deze blog
Gerelateerde artikelen

Wat is de relevantie van redundantie?

20-04-2022

De beschikbaarheid van hoogwaardige connectiviteit is allerminst vanzelfsprekend. Redundante glasvezelverbindingen zijn dan dé oplossing.

Voor AI in de zorg wordt 2023 het sleuteljaar

05-04-2024

Artificiële intelligentie biedt grote kansen voor de zorg. Veilige en weerbare digitale infrastructuur is het fundament om optimaal gebruik te maken van deze toepassing.

Goed nieuws!
U bent een stap dichter bij het meest betrouwbare glasvezelnetwerk van Nederland. Op uw locatie(s) is zakelijk glasvezel van TReNT beschikbaar. Vul hieronder uw gegevens in en wij nemen zo spoedig mogelijk contact met u op. U kunt ons ook direct bereiken via 053 - 711 41 00.
Speciale voorwaarden
Voor uw locatie(s) kunnen wij momenteel geen geautomatiseerde aanbieding afgeven. Dit kan komen doordat ons glasvezelnetwerk niet direct bij u in de buurt ligt of door bijzondere omstandigheden. Graag komen wij met u in contact om samen te kijken naar de mogelijkheden. Laat uw gegevens achter en wij nemen zo snel mogelijk contact met u op, of bel met één van onze specialisten op 053 - 711 41 00.
Mogelijkheden in de toekomst
Deze locatie ligt momenteel buiten het bereik van ons netwerk voor een directe aansluiting. Wij zijn ons netwerk continu aan het uitbreiden en mogelijk kunnen we u in de toekomst wel van dienst zijn. Laat uw gegevens achter zodat we u op de hoogte kunnen houden van de ontwikkelingen, of bel ons op 053 - 711 41 00.
Bedankt voor uw aanvraag. U ontvangt zo spoedig mogelijk een reactie.