De drie belangrijkste uitdagingen voor gemeenten bij cybersecuritystrategie

Net als in de zorg speelt digitalisering een grote rol binnen gemeenten. Steden hebben steeds grotere behoefte aan hoogwaardige connectiviteit voor een verscheidenheid aan nieuwe toepassingen, zoals slimme verkeerslichten, geavanceerde parkeersystemen, zelfsturende straatverlichting en IoT-oplossingen voor efficiënte communicatie én voor hun interne bedrijfsvoering die steeds afhankelijker wordt van digitale processen en systemen.

Digitalisering biedt veel kansen, maar brengt ook een groeiend aantal risico's met zich mee. Gemeenten zijn verantwoordelijk voor de digitale veiligheid van hun stad, bewoners, ondernemers en interne organisatie. Dit gegeven in combinatie met de kwetsbaarheden van digitalisering stelt hen voor uitdagingen op verschillende gebieden.

Uitdaging 1: Benodigde capaciteit en structurele financiering voor de borging van de bedrijfscontinuïteit

Op dit moment ontbreekt het gemeenten (vaak) aan benodigde capaciteit en structurele financiering voor digitale veiligheid. Gemeenten kunnen met de huidige beschikbare middelen wel iets doen, maar onvoldoende. Toch is er een beweging te zien dat gemeenten steeds vaker regie willen én kunnen pakken op dit thema en zoeken daarbij aansluiting bij diverse partijen om kennis en ervaring te delen, zoals het CCV, VNG, IBD en regionale samenwerkingsverbanden. 

Naast het versterken van ambtelijke expertise is er ook in de breedte aandacht nodig voor een groei in kennis. Het ontwikkelen van het kennisniveau binnen gemeenten rondom onder andere digitale veiligheid en de te nemen maatregelen tegen een cyberaanval, zorgt voor een verhoogde weerbaarheid tegen cybercriminelen: 

Uitdaging 2: Gevaren zien in de hele keten

Gemeenten bundelen steeds vaker hun krachten; met elkaar en met andere organisaties en instanties. Gemeenten moet dan ook niet alleen kijken naar de digitale veiligheid en weerbaarheid van hun eigen gemeentelijke organisatie, maar ook de regierol pakken richting samenwerkingsverbanden én leveranciers.

Zo zijn gemeenten gemiddeld in 30 samenwerkingsverbanden actief. Desondanks is er vaak onvoldoende regie en grip op de gegevensuitwisseling die in zulke samenwerkingen plaatsvindt. Wat voelt als een onschuldige uitwisseling van vertrouwelijke informatie, links en bijlagen, kan resulteren in het openen van bijvoorbeeld geïnfecteerde ransomware of slachtoffer raken van phishing.

Uitdaging 3: Naast informatiebeveiliging ook inzetten op privacy

Sensoren en algoritmen hebben de potentie om gemeenten te ondersteunen in hun taken. De inzet van beide digitale technologieën groeit explosief en vormen een belangrijk onderdeel van de beweging die lokale overheden maken richting datagedreven werken. Het risico is echter dat gebruikelijke veiligheids-, privacy- of infrastructuurnormen onvoldoende aandacht krijgen. De cyberveiligheid van deze technologieën moet (hoger) op de agenda komen te staan, omdat zij een zwakte in de bescherming van een organisatie brengen. Ook dataveiligheid wordt steeds belangrijker. Een ander risico is dat er een wildgroei ontstaat aan algoritmen en sensoren, die door stapeling of via een hack onvoorziene en/of ongewenste maatschappelijke effecten hebben.  

Kortom: gemeenten zijn in groeiende mate afhankelijk van digitale processen en systemen, wat hen kwetsbaar maakt voor cyberaanvallen. 

In dit tijdperk van digitalisering is betrouwbare en veilige connectiviteit daarom van groot belang. Overheidsinstanties moeten kunnen vertrouwen op hun digitale infrastructuur en deze moet in staat zijn om de toenemende cyberdreigingen het hoofd te bieden. De (privacy)gevoelige data waarmee jouw organisatie werkt, moet beschermd zijn. Daarnaast moet data altijd en overal beschikbaar zijn.  


Hoe kan TReNT helpen?

De hoogwaardige infrastructuur van TReNT zorgt voor een solide basis voor overheidsinstanties. Met ons veilige netwerk kunnen overheidsinstellingen zich focussen op hun primaire taken, zonder zich zorgen te hoeven maken over kwetsbaarheden in hun fundamentele infrastructuur. Zo creëer je met Dark Fiber van TReNT een eigen netwerk waarover je de volledige controle hebt. Je bepaalt zelf welke diensten je over de verbinding transporteert, welke bandbreedte je nodig hebt én op welke wijze je jouw data en dataverkeer beschermt. 


Meer weten?

Is connectiviteit ook voor jou organisatie cruciaal? Neem dan contact met ons op! je mag ons natuurlijk ook zelf bellen. 

Deel deze blog
Gerelateerde artikelen

Cyberbewustzijn bij medewerkers verhogen: zo pak je dat aan

05-04-2024

TReNT Glasvezel | Vijf praktische tips over wat je als IT kunt doen om het bewustzijn te vergroten.

Hoe hoog staat bedrijfscontinuïteit op uw agenda?

22-06-2021

Bij de aanleg van glasvezelverbindingen komt het nodige kijken. Denk aan het verkrijgen van vergunningen. Dit gaat er allemaal aan vooraf.

Goed nieuws!
U bent een stap dichter bij het meest betrouwbare glasvezelnetwerk van Nederland. Op uw locatie(s) is zakelijk glasvezel van TReNT beschikbaar. Vul hieronder uw gegevens in en wij nemen zo spoedig mogelijk contact met u op. U kunt ons ook direct bereiken via 053 - 711 41 00.
Speciale voorwaarden
Voor uw locatie(s) kunnen wij momenteel geen geautomatiseerde aanbieding afgeven. Dit kan komen doordat ons glasvezelnetwerk niet direct bij u in de buurt ligt of door bijzondere omstandigheden. Graag komen wij met u in contact om samen te kijken naar de mogelijkheden. Laat uw gegevens achter en wij nemen zo snel mogelijk contact met u op, of bel met één van onze specialisten op 053 - 711 41 00.
Mogelijkheden in de toekomst
Deze locatie ligt momenteel buiten het bereik van ons netwerk voor een directe aansluiting. Wij zijn ons netwerk continu aan het uitbreiden en mogelijk kunnen we u in de toekomst wel van dienst zijn. Laat uw gegevens achter zodat we u op de hoogte kunnen houden van de ontwikkelingen, of bel ons op 053 - 711 41 00.
Bedankt voor uw aanvraag. U ontvangt zo spoedig mogelijk een reactie.