De toepassingen van Internet of Things in het onderwijs

Van slimme klaslokalen, geautomatiseerde aanwezigheidscontrole door bluetooth en het beheersen van het klimaat. Internet of Things wordt binnen het onderwijs ingezet voor zowel het optimaliseren van de leerervaring, het onderhouden van de school/het gebouw en het ontwikkelen van waardevolle lessen door docenten.

Wat is Internet of Things (IoT)?

Internet of Things (IoT) verwijst naar het netwerk van fysieke objecten, apparaten, voertuigen, gebouwen en andere items die zijn ingebed met sensoren, software en connectiviteit, waardoor ze gegevens kunnen verzamelen en uitwisselen via het internet. Van slimme apparaten, wearables en domoticasystemen tot industriële machines, omgevingssensoren en autonome voertuigen: IoT-apparaten kunnen allerlei devices omvatten.

Wat zijn de voordelen van Internet of Things in het onderwijs?

De toepassing van deze digitale innovatie zien we op diverse vlakken terug binnen scholen en universiteiten.

Studenten

Docenten

Schoolmanagement- en onderhoud


Welke uitdagingen zien we met IoT in het onderwijs?

Hoewel Internet of Things een heleboel mooie kansen biedt, brengt deze digitale innovatie uitdagingen, overwegingen en potentiële risico’s met zich mee. Deze variëren van beveiligingsrisico’s en kwetsbaarheden rondom hacking en malware tot het integreren van IoT-technologie met bestaande systemen en infrastructuur waar tijd en expertise voor nodig is.

Risico’s

Uitdagingen

Overwegingen 

Naast bovenstaande risico’s, uitdagingen en overwegingen, moet het huidige netwerk van de onderwijsinstelling onder de loep worden genomen. Voldoet deze aan de benodigde criteria voor beveiliging? Is de connectiviteit in orde en staat de bandbreedte de toepassing van IoT toe? En is de architectuur zodanig ingesteld dat privacygevoelige gegevens zo goed mogelijk worden beschermd?


Wat heeft mijn onderwijsinstelling nodig om IoT te faciliteren?

De IoT toepassingen in het onderwijs zijn eindeloos. Als onderwijsinstelling moet je o.a. zorgen voor een netwerkarchitectuur die deze data-uitwisseling (veilig) mogelijk maakt.


Meer weten?

Wil je meer weten over de oplossingen die TReNT biedt voor het verbeteren van connectiviteit? Of wil je meer weten over hoe Dark Fiber jouw onderwijsinstelling voorziet van een veilig, schaalbaar netwerk? Neem dan vrijblijvend contact met ons op. Zo kun je kennismaken met onze oplossingen en services. 

Deel deze blog
Gerelateerde artikelen

Voor AI in de zorg wordt 2023 het sleuteljaar

05-04-2024

Artificiële intelligentie biedt grote kansen voor de zorg. Veilige en weerbare digitale infrastructuur is het fundament om optimaal gebruik te maken van deze toepassing.

In de wolken met de cloud

05-04-2024

TReNT Glasvezel | Vergeet echter niet dat een schaalbare verbinding een belangrijke voorwaarde is om onbezorgd van de cloud gebruik te kunnen maken.

Goed nieuws!
U bent een stap dichter bij het meest betrouwbare glasvezelnetwerk van Nederland. Op uw locatie(s) is zakelijk glasvezel van TReNT beschikbaar. Vul hieronder uw gegevens in en wij nemen zo spoedig mogelijk contact met u op. U kunt ons ook direct bereiken via 053 - 711 41 00.
Speciale voorwaarden
Voor uw locatie(s) kunnen wij momenteel geen geautomatiseerde aanbieding afgeven. Dit kan komen doordat ons glasvezelnetwerk niet direct bij u in de buurt ligt of door bijzondere omstandigheden. Graag komen wij met u in contact om samen te kijken naar de mogelijkheden. Laat uw gegevens achter en wij nemen zo snel mogelijk contact met u op, of bel met één van onze specialisten op 053 - 711 41 00.
Mogelijkheden in de toekomst
Deze locatie ligt momenteel buiten het bereik van ons netwerk voor een directe aansluiting. Wij zijn ons netwerk continu aan het uitbreiden en mogelijk kunnen we u in de toekomst wel van dienst zijn. Laat uw gegevens achter zodat we u op de hoogte kunnen houden van de ontwikkelingen, of bel ons op 053 - 711 41 00.
Bedankt voor uw aanvraag. U ontvangt zo spoedig mogelijk een reactie.