Een hybride werkomgeving vraagt om goede connectiviteit inclusief slimme security maatregelen

Veel werknemers werken na de pandemie vaker op afstand. Ze komen nog een paar keer per week op kantoor, maar voeren een groot deel van hun werk thuis (of op een andere werkplek naar keuze) uit. Hybride werken is sinds 2020 niet alleen toegenomen - de ‘trend’ lijkt zich nu en in de toekomst voort te zetten. Hoewel hybride werken voordelen biedt voor zowel werkgever als -nemer, kent op afstand werken ook een schaduwzijde.

Veel bedrijven staan pas stil bij de risico’s van remote werken wanneer het al te laat is. Hoe voorkom je dat een werknemer inlogt op een onbeveiligd netwerk? Wat als iemand meekijkt terwijl een wachtwoord wordt ingevoerd? Welk protocol wordt er gevolgd als er een (zakelijke) device wordt gestolen? En, hoe verlaag je eigenlijk het risico op cyberaanvallen?

Aangepaste maatregelen voor hybride werkplekken

Zodra medewerkers hybride (gaan) werken, breidt het IT-landschap van een organisatie zich uit. Dit brengt diverse risico’s en dreigingen met zich mee, welke in kaart gebracht moeten worden voor een volledige risk assessment. Voordat je een volledig beveiligde, remote werkplek kan aanbieden en faciliteren, is het van belang te begrijpen hoe thuis- en/of op afstand werken de cybersecurity beïnvloedt.

Wat zijn de gevaren van op afstand werken?

Van onbeveiligde netwerken tot het (onbewust) lekken van data: remote werken brengt nu eenmaal een aantal risico’s met zich mee. Op afstand is het niveau van IT-beveiliging minder goed geregeld ten opzichte van op kantoor. Begint jouw organisatie met het in kaart brengen van de cyberdreigingen rondom remote werken? Houd dan rekening met de volgende risico’s:


Hoe beheer ik als organisatie de cybersecurity voor remote werkplekken?

Na het in kaart brengen van de mogelijke risico’s en dreigingen, volgt het formuleren van geadviseerde en verplichte maatregelen voor hybride medewerkers. Welke stappen moeten worden genomen door zowel organisatie als medewerker om een zo veilig mogelijke werkplek met zo min mogelijk cyberrisico’s te creëren? 

Om je te ondersteunen in het beheren van cybersecurity voor remote werkplekken, deelt TReNT Glasvezel zes adviezen voor het faciliteren van een veilige thuiswerkplek.

#1 Zorg voor geüpdatet hard- en software

Softwareproducenten komen regelmatig met updates voor hun producten. Thuiswerkers hebben door drukte misschien de neiging om deze updates uit te stellen. Oudere versies van browsers, mailprogramma’s en andere apps zijn eerder doelwit van hackers dan software die up-to-date is.

#2  Verplicht MFA (Multi-factor Authentication)

De clou zit ‘m in de naam: multi. Om de authenticiteit van een gebruiker te valideren, worden er verschillende controles uitgevoerd. Naast een gebruikersnaam en wachtwoord, wordt een gebruiker bijvoorbeeld verzocht een token - ontvangen via SMS of e-mail - in te voeren ter validatie. Aanvullend worden er tegenwoordig ook biometrische validaties - zoals een vingerafdrukscanner of stemherkenning - ingezet.

#3  Zet een VPN-verbinding op

Laat medewerkers vanuit huis een veilige verbinding maken met het kantoorwerk middels een VPN-verbinding. De computer wordt hierdoor niet alleen gezien als onderdeel van het bedrijfsnetwerk - data wordt binnen deze verbinding versleuteld zodat het moeilijker onderschept wordt.

#4 Introduceer een wachtwoordmanager

Een wachtwoordmanager dient als digitale vault. Het voordeel van zo’n vault is niet alleen het opslaan van diverse wachtwoorden voor organisatorisch gebruik - het brengt medewerkers in de gelegenheid sterke, lange wachtwoorden aan te maken en op te slaan, zonder ze te hoeven onthouden. Op deze wijze verlaag je het gebruik van zwakke en/of hetzelfde wachtwoord voor (meerdere) applicaties en systemen.

#5 Breng devices in kaart in een asset manager

Overzicht behouden op welke zakelijke én persoonlijke devices (deels) toegang hebben tot het bedrijfsnetwerk en/of zakelijke data kunnen benaderen? Inventariseer al deze hardware in een asset manager.

#6 Maak medewerkers bewust

Hybride werken heeft een impact op de werkprocessen. Medewerkers zien elkaar minder vaak en communiceren anders. Bovendien worden ze op kantoor doorgaans beschermd door de firewall en andere securityvoorzieningen. Thuis is dat niet altijd het geval. Hierdoor wordt het nog belangrijker om werknemers weerbaar te maken tegen cyberaanvallen. Neem medewerkers mee in de denkwijze rondom hybride cybersecurity en waarom de ingevoerde maatregelen van uiterst belang zijn. Voorzie hen van passende training, waarin bewust worden gemaakt van verschillende vormen van cybercriminaliteit en hoe men op de juiste manier omgaat met (gevoelige) data.

Het begint met een solide fundament

Hoe zorg je voor een goede hybride werkomgeving? Waarbij zowel thuis als op kantoor dezelfde gebruikerservaring wordt gerealiseerd, met dezelfde snelheid en toegankelijkheid van applicaties en bestanden. Om dat te bereiken, is (naast de juiste security maatregelen) een robuuste onderliggende verbinding in ieder geval een vereiste. TReNT helpt je hier graag bij. Zo faciliteren wij het hybride werken met onze betrouwbare infrastructuur. Onze glasvezelverbindingen zorgen voor een optimale connectiviteit en faciliteren bij het veilig versturen en ontvangen van data. Continuïteit, schaalbaarheid en veiligheid zijn daarmee gewaarborgd. 


Meer weten?

TReNT helpt je graag om van hybride werken een succes te maken. Wilt u meer weten over de oplossing die TReNT levert voor het faciliteren van deze werkvorm van de toekomst. Neem dan gerust vrijblijvend contact met ons op. 

Deel deze blog
Gerelateerde artikelen

Cyberbewustzijn bij medewerkers verhogen: zo pak je dat aan

05-04-2024

TReNT Glasvezel | Vijf praktische tips over wat je als IT kunt doen om het bewustzijn te vergroten.

Wat gaat de NIS2 richtlijn betekenen voor jouw organisatie?

05-04-2024

TReNT glasvezel | De NIS2-richtlijn richt zich op risico's die netwerk- en informatiesystemen bedreigen, zoals cyberbeveiligingsrisico's.

Goed nieuws!
U bent een stap dichter bij het meest betrouwbare glasvezelnetwerk van Nederland. Op uw locatie(s) is zakelijk glasvezel van TReNT beschikbaar. Vul hieronder uw gegevens in en wij nemen zo spoedig mogelijk contact met u op. U kunt ons ook direct bereiken via 053 - 711 41 00.
Speciale voorwaarden
Voor uw locatie(s) kunnen wij momenteel geen geautomatiseerde aanbieding afgeven. Dit kan komen doordat ons glasvezelnetwerk niet direct bij u in de buurt ligt of door bijzondere omstandigheden. Graag komen wij met u in contact om samen te kijken naar de mogelijkheden. Laat uw gegevens achter en wij nemen zo snel mogelijk contact met u op, of bel met één van onze specialisten op 053 - 711 41 00.
Mogelijkheden in de toekomst
Deze locatie ligt momenteel buiten het bereik van ons netwerk voor een directe aansluiting. Wij zijn ons netwerk continu aan het uitbreiden en mogelijk kunnen we u in de toekomst wel van dienst zijn. Laat uw gegevens achter zodat we u op de hoogte kunnen houden van de ontwikkelingen, of bel ons op 053 - 711 41 00.
Bedankt voor uw aanvraag. U ontvangt zo spoedig mogelijk een reactie.