Glasvezel aanleggen: dit gaat eraan vooraf

‘Een glasvezelverbinding tussen twee locaties binnen twaalf werkweken opleveren? Uitdagende planning’, roep ik naar mijn collega. Alleen de gemeentelijke vergunningsvertrekking duurt gemiddeld al zes tot acht weken.

Alleen beloven wat je kan waarmaken

Onze klant Bronkhorst High-Tech opent een nevenvestiging in Neede. Deze willen ze veilig en snel verbinden met hun hoofdlocatie in Ruurlo. Een dedicated glasvezelverbinding tussen de twee locaties is de beste oplossing. Om dit te realiseren moeten er nieuwe aansluitingen worden gegraven tussen de dichtstbijzijnde handholes – waar ons glasvezelnetwerk ligt – en de locaties van de klant. Ze willen zo snel mogelijk aan het werk op de nieuwe locatie en vragen ons of we binnen twaalf werkweken de verbinding kunnen opleveren.

Die uitdaging willen we wel aangaan, maar we doen geen beloftes. Bij de aanleg van een glasvezelverbinding komt namelijk het nodige kijken. Kom je vervuilde grond tegen, passen de werkzaamheden niet in de planning van de aannemer of verloopt de vergunningaanvraag niet zo snel, dan halen we die planning niet. Zit alles mee, dan is het mogelijk. We gaan direct na de ondertekening van de opdracht aan de slag met het realiseren van de dark fiber oplossing.

Welke route gaan we volgen?

Aan de hand van ons plan bekijkt onze aannemer samen met de klant en de toezichthouder van de gemeente de situatie op de locaties in Ruurlo en Neede. Welke route moet de glasvezelkabel afleggen? Waar moet de glasvezel het gebouw binnenkomen? Ook spreekt onze aannemer met de klant af wanneer toegang tot de ICT-omgeving nodig is.

Vergunning aanvragen

De aannemer verzamelt vervolgens alle informatie in een site survey (schouw-)document. Hiermee maken we de vergunningstekening definitief en vragen de vergunning aan. Dan start een wachtperiode die meestal zo’n zes tot acht weken duurt. In deze tussenperiode houden we contact met de klant over het proces en de voortgang. Voor het project van Bronkhorst High-Tech ontvangen we de vergunning gelukkig snel. Dat betekent dat de aannemer aan de slag kan. Het vertrouwen dat we de planning halen, groeit.


“Het ging sneller dan het licht”
Harmen ten Kate


Route afstemmen

In overleg met Bronkhorst High-Tech plant de aannemer de graafwerkzaamheden in. Ook bespreekt hij met hen de voorgestelde route over eigen terrein en in het pand. Toen bleek er nog een kleine wijziging nodig. We dachten dat we door de tuin moesten met de kabel, maar iets verderop ligt al een buis naar het pand, weet de eigenaar te vertellen. Daar kan de nieuwe glasvezelkabel nog wel bij in. De aannemer bekijkt de situatie opnieuw en we passen de route in de site survey aan.

De oplevering

Na goedkeuring van Bronkhorst High-Tech kan de aannemer aan de slag met de civiele werkzaamheden: honderdvijftig meter tracé graven, buizen leggen en tweehonderddertig meter glasvezelkabel blazen. We beperken de overlast zoveel mogelijk en komen geen oponthoud meer tegen. Lassen en verbinden van de kabels loopt ook gesmeerd. De OTDR-metingen, uitgevoerd door de aannemer, tonen aan dat de verbinding aan de eisen voldoet. Na deze technische oplevering ontvangt de klant een Ready for Use document van TReNT, dit is de formele oplevering. In dit document staan de technische gegevens, zoals lengte, demping en configuratie. Bronkhorst High-Tech heeft binnen twaalf weken een snelle en veilige verbinding tussen de vestigingen in Ruurlo en Neede. Missie geslaagd.

Kunnen we bij u ook zo snel leveren?

Hoe lang een oplevering duurt, is afhankelijk van veel factoren. Ligt onze kabel voor de deur, dan kan het in een paar weken. Moeten we nieuwe kabels graven, dan is een vergunning nodig. En dat kost wat meer tijd. Ook situationele omstandigheden, zoals weersomstandigheden, vervuilde grond of een spoorweg/waterweg op het graaftraject zijn van invloed. Maar ook het aantal aan te sluiten locaties. Vraag ons gerust vrijblijvend om advies voor uw situatie. U krijgt altijd een eerlijk antwoord.


Meer weten?

Is connectiviteit ook voor jou organisatie cruciaal? Neem dan contact met ons op! Je mag ons natuurlijk ook zelf bellen. 

Deel deze blog
Gerelateerde artikelen

Bodemonderzoek, waarom en hoe?

05-04-2024

TReNT Glasvezel | Tijdens graafwerkzaamheden kun je allerlei obstakels tegenkomen. Wet- en regelgeving verplicht ons en onze aannemers dan ook tot het doen van onderzoek.

Storing? Zo lossen we het op

20-04-2022

Een storing op ons glasvezelnetwerk komt gelukkig niet vaak voor. Maar als het u overkomt wilt u weer snel in de lucht zijn.

Goed nieuws!
U bent een stap dichter bij het meest betrouwbare glasvezelnetwerk van Nederland. Op uw locatie(s) is zakelijk glasvezel van TReNT beschikbaar. Vul hieronder uw gegevens in en wij nemen zo spoedig mogelijk contact met u op. U kunt ons ook direct bereiken via 053 - 711 41 00.
Speciale voorwaarden
Voor uw locatie(s) kunnen wij momenteel geen geautomatiseerde aanbieding afgeven. Dit kan komen doordat ons glasvezelnetwerk niet direct bij u in de buurt ligt of door bijzondere omstandigheden. Graag komen wij met u in contact om samen te kijken naar de mogelijkheden. Laat uw gegevens achter en wij nemen zo snel mogelijk contact met u op, of bel met één van onze specialisten op 053 - 711 41 00.
Mogelijkheden in de toekomst
Deze locatie ligt momenteel buiten het bereik van ons netwerk voor een directe aansluiting. Wij zijn ons netwerk continu aan het uitbreiden en mogelijk kunnen we u in de toekomst wel van dienst zijn. Laat uw gegevens achter zodat we u op de hoogte kunnen houden van de ontwikkelingen, of bel ons op 053 - 711 41 00.
Bedankt voor uw aanvraag. U ontvangt zo spoedig mogelijk een reactie.