Het belang van betrouwbare connectiviteit voor vitale sectoren

Incidenten raken het hart van onze samenleving

In onze huidige samenleving zijn digitale technologieën niet meer weg te denken. Deze technologieën bieden talloze mogelijkheden en oplossingen voor de vele uitdagingen waarmee wij geconfronteerd worden. Een goed voorbeeld hiervan is het hybride onderwijs en hybride werken in tijden van epidemieën, evenals virtuele huisartsbezoeken. Hoewel digitalisering enorme voordelen heeft, neemt de afhankelijkheid van deze technologieën toe en kunnen digitale incidenten ernstige gevolgen hebben. 


In Nederland hebben zich in de afgelopen jaren diverse digitale verstoringen voorgedaan. Sommige van deze verstoringen waren snel verholpen en veroorzaakten voornamelijk ongemak. Andere incidenten hadden echter veel grotere gevolgen. Zo werd de Rotterdamse Haven getroffen door de NotPetya-aanval (2017), waardoor het containertransport via haven, snelweg en spoor deels stil kwam te liggen. Ook een vestiging van een farmaceutisch bedrijf werd getroffen, waardoor de medicijnproductie tot stilstand kwam en er veel documentatie verloren ging.

Een ander recent voorbeeld is de urenlange storing bij het noodnummer 112. Hierdoor waren ziekenhuizen en gemeenten lange tijd onbereikbaar. Hoewel cyberaanvallen een belangrijke oorzaak zijn van incidenten, kunnen ook menselijke fouten, kapotte servers, software problemen of externe factoren als kabelbreuken of elektriciteitsstoringen een groot effect hebben op het functioneren van digitale infrastructuren. 

Het is zorgwekkend dat deze incidenten ook vitale processen in de samenleving aantasten, bijvoorbeeld wanneer medische professionals geen toegang hebben tot de medische dossiers van patiënten of bij stroomuitval bij energiebedrijven.

Voorbereiden op digitale ontwrichting: digitale infrastructuur is hét fundament

Het is daarom van cruciaal belang om ons voor te bereiden op digitale ontwrichting, waarbij de digitale infrastructuur als fundament fungeert. TReNT, als leverancier van digitale infrastructuur, begrijpt hoe belangrijk connectiviteit is voor vitale organisaties. Een goed functionerende digitale infrastructuur is van levensbelang om de continuïteit van de bedrijfsvoering te waarborgen. Bovendien maakt een goed functionerende infrastructuur innovatieve oplossingen zoals smart grids en zorg op afstand mogelijk.

Het is inmiddels duidelijk dat digitale infrastructuur een onmisbaar onderdeel is geworden voor een groot deel van het bedrijfsleven, overheid en de non-profitsector. Daarom is het belangrijk om te investeren in het verbeteren van de digitale infrastructuur en het implementeren van beveiligingsmaatregelen om digitale incidenten te voorkomen. Samen kunnen wij werken aan een veiligere samenleving met hoogwaardige digitale connectiviteit.


Meer weten?

Is connectiviteit ook voor jou organisatie cruciaal? Neem dan contact met ons op! je mag ons natuurlijk ook zelf bellen.

Deel deze blog
Gerelateerde artikelen

Voor AI in de zorg wordt 2023 het sleuteljaar

05-04-2024

Artificiële intelligentie biedt grote kansen voor de zorg. Veilige en weerbare digitale infrastructuur is het fundament om optimaal gebruik te maken van deze toepassing.

Digitale transformatie: 6 trends in de zorg

22-02-2022

Kwaadwillende bestoken onderwijsinstellingen steeds vaker via DDoS- aanvallen. Hoe kan de onderwijssector zich wapenen tegen deze vorm van cybercrime?

Goed nieuws!
U bent een stap dichter bij het meest betrouwbare glasvezelnetwerk van Nederland. Op uw locatie(s) is zakelijk glasvezel van TReNT beschikbaar. Vul hieronder uw gegevens in en wij nemen zo spoedig mogelijk contact met u op. U kunt ons ook direct bereiken via 053 - 711 41 00.
Speciale voorwaarden
Voor uw locatie(s) kunnen wij momenteel geen geautomatiseerde aanbieding afgeven. Dit kan komen doordat ons glasvezelnetwerk niet direct bij u in de buurt ligt of door bijzondere omstandigheden. Graag komen wij met u in contact om samen te kijken naar de mogelijkheden. Laat uw gegevens achter en wij nemen zo snel mogelijk contact met u op, of bel met één van onze specialisten op 053 - 711 41 00.
Mogelijkheden in de toekomst
Deze locatie ligt momenteel buiten het bereik van ons netwerk voor een directe aansluiting. Wij zijn ons netwerk continu aan het uitbreiden en mogelijk kunnen we u in de toekomst wel van dienst zijn. Laat uw gegevens achter zodat we u op de hoogte kunnen houden van de ontwikkelingen, of bel ons op 053 - 711 41 00.
Bedankt voor uw aanvraag. U ontvangt zo spoedig mogelijk een reactie.