Hoe hoog staat bedrijfscontinuïteit op uw agenda?

Andere bedreigingen voor uw bedrijfscontinuïteit

We kunnen er niet omheen. ICT wordt steeds meer de levensader van zakelijk Nederland. Dat geldt voor iedereen die onderneemt. Maar hoe zorgt u ervoor dat uw bedrijf nooit stilvalt. De gevolgen van downtime kunnen namelijk desastreus zijn. Verlies van data, medewerkers die niet meer kunnen werken en omzetverlies zijn de grootste risico's. Dat leidt tot de volgende vraag: hoe hoog staat bedrijfscontinuïteit op uw agenda?

Dat een ongeluk in een klein hoekje zit, hebben enkele van onze klanten ondervonden tijdens de aanleg van de N18. Deze rijksweg verbindt Zuidoost-Twente met de Achterhoek. Bij het graven van een geul langs de toekomstige rijksweg heeft een machinist per ongeluk onze buizen en kabels doormidden getrokken. Gelukkig hebben wij deze storing snel opgelost voor onze klanten.

Conclusie is wel dat graafschade niet te voorkomen is, terwijl u wel steeds afhankelijker wordt van allerlei ICT-toepassingen. Op zich is dat geen probleem, zo lang organisaties zich daarop instellen en het probleem vóór zijn. Toegang tot gegevens én uitwisseling van data zijn levensbehoeften van moderne organisaties in de profit en non-profit. Zorg dat u op een calamiteit bent voorbereid.

Schade aan het fysieke netwerk is niet de enige bedreiging voor uw bedrijfscontinuïteit. Cybercrime is dichterbij dan menigeen denkt. De gemeente Hof van Twente heeft dat recentelijk ondervonden. Zij waren het slachtoffer van ransomware. De digitale bedrijfsomgeving wordt lamgelegd en men krijgt pas weer toegang na het betalen van losgeld. Het is niets anders dan het digitaal gijzelen van een bedrijf of instantie.

Een veiligheidslek kan hackers in staat stellen om kostbare bedrijfs- of klantgegevens te stelen. U voelt de Autoriteit Persoonsgegevens vast al in uw nek hijgen. Een DDoS aanval kan uw in-house servers lam leggen waardoor uw online dienst onbereikbaar wordt. Naast cybercrime kan stroomuitval of brand in uw bedrijfspand ook enorme gevolgen hebben. Heeft uw organisatie een contingentieplan klaarliggen wanneer een van deze situatie zich voordoen?


Wat als een continuïteitsplan ontbreekt?

Rampen, ongelukken en menselijke fouten zijn een gegeven in het leven. Het staat vast dat ze zullen optreden, maar helaas weten we niet wanneer. Een ICT-storing heeft grote gevolgen voor bedrijven. Een voorbeeld? Denk eens aan een grote energiespecialist die voor het klantcontact gebruik maakt van VoIP. In de winter wordt hun helpdesk dagelijks zo’n 2.000 keer gebeld. Wanneer internet-telefonie het op zo’n moment laat afweten, heeft dat enorme consequenties. Of haalt u zich een drukke, internationale bloemenveiling voor de geest. Wanneer ICT-toepassingen daar haperen, eindigt de veiling in een chaos. Wat staat er precies op het spel voor organisaties?


Opties voor een bedrijfscontinuïteitsplan

Regeren is vooruitzien. Afhankelijk van uw business zijn er verschillende opties om de impact van bovenstaande rampspoed - die u mogelijk kan treffen - te verkleinen of te voorkomen. Ik behandel ze hieronder kort.

Back-up oplossing in een extern datacenter

Bedrijven kunnen hun data via een beveiligde verbinding opslaan in de cloud. De gegevens zijn snel weer te benaderen na een calamiteit. Ze staan in een extern datacenter dat speciale faciliteiten aanbiedt als koeling en verregaande fysieke en digitale beveiliging. De enige vereiste voor cloud back-up is een werkende breedbandige internetverbinding.

Voordelen:

Nadelen:

De cloud als oplossing

Als uw ICT-omgeving en data alleen maar lokaal draait (on-premise) heeft u een grotere kans om in de problemen te komen bij een calamiteit. In toenemende mate zien wij dan ook bij onze klanten dat zij hun ICT-omgeving niet alleen lokaal laten draaien, maar ook (of alleen) in de cloud. Daarbij onderscheiden wij drie vormen van cloud.

Private Cloud

Een private cloud is, zoals de naam al zegt, een cloud die door één enkele organisatie wordt gebruikt. Omdat de private cloud alleen bestemd is voor deze ene gebruiker kan deze geheel naar eigen wensen en eisen worden opgesteld. Het is dus een cloud op maat. U heeft dan ook de volledige controle over data, beveiliging en kwaliteit van de dienstverlening. Dat maakt het de veiligste soort cloud.

Voordelen:

Nadelen:


Public cloud

Public Cloud is de cloud-vorm waar de meeste mensen aan denken als er wordt gesproken over ‘werken in de cloud’. Bij een public cloud wordt volledig gebruik gemaakt van een externe cloud provider zoals Microsoft Azure, AWS of Google. Servers, storage en netwerk zijn gevirtualiseerd en worden gedeeld met andere gebruikers, waardoor u profiteert van de bijbehorende schaalvoordelen. Vergelijk het met de afname van elektriciteit. Stroom wordt via een netwerk geleverd en u betaalt naar verbruik.  

Voordelen:

Nadeel:


Hybride Cloud

Bij een hybride cloud combineert u diensten uit de private en public cloud of uw on-premise-omgeving. Vaak is er wel sprake van een bepaalde mate van integratie tussen de twee omgevingen. Wanneer u sterk afhankelijk bent van minimale latency, zien wij in de praktijk dat er gekozen wordt voor een combinatie tussen een public cloud en een on-premise-omgeving. De cruciale, tijdgevoelige elementen draaien dan dichtbij en de rest van de IT-omgeving staat in de public cloud. Dit geeft u de voordelen van een public cloud en de zekerheid van een lage latency.

Voordelen:

Nadelen:

Connectiviteit; redundante verbindingen

U kunt nog zulke goeie oplossingen hebben gekozen voor bedrijfscontinuïteit, maar wat gebeurt er als uw verbinding wegvalt? Het is dan ook van belang dat uw verbindingen redundant zijn aangelegd. Bij deze oplossing maakt u gebruik van twee fysiek gescheiden glasvezelverbindingen. Deze lopen via separate routes tussen uw locaties. Wordt de ene route onderbroken, bijvoorbeeld door een iets te enthousiaste graafmachinist? Dan heeft u - via de tweede lijn - nog steeds toegang tot uw data en applicaties en zult u geen ‘uitval’ ondervinden.

Voordelen:

Nadeel:

De inrichting van een ICT-omgeving houdt iedere organisatie bezig, maar welke invulling u kiest is afhankelijk van het risicoprofiel van uw bedrijf. Wij van TReNT delen graag de best practices van onze klanten; niet alleen op het niveau van de ICT-omgeving, maar ook zeker in termen van het best passende bedrijfsnetwerk.


Meer weten?

Is connectiviteit ook voor jou organisatie cruciaal? Neem dan contact met ons op! Je mag ons natuurlijk ook zelf bellen. 

Deel deze blog
Gerelateerde artikelen

De drie belangrijkste uitdagingen voor gemeenten bij cybersecuritystrategie

05-04-2024

Gemeenten moeten zich voorbereiden op cybercrises waarbij zij zelf het slachtoffer zijn, maar ook een visie ontwikkelen op de rol die zij wel of niet spelen bij cybercrisis die binnen de gemeentegrenzen plaatsvinden.

Is jouw organisatie voorbereid op de vijf grootste cyberrisico’s van 2023?

05-04-2024

TReNT Glasvezel | Wie weet hoe het dreigingslandschap van morgen eruitziet en kan daar vandaag al op anticiperen. Daarom werpen wij samen een blik op de toekomst.

Goed nieuws!
U bent een stap dichter bij het meest betrouwbare glasvezelnetwerk van Nederland. Op uw locatie(s) is zakelijk glasvezel van TReNT beschikbaar. Vul hieronder uw gegevens in en wij nemen zo spoedig mogelijk contact met u op. U kunt ons ook direct bereiken via 053 - 711 41 00.
Speciale voorwaarden
Voor uw locatie(s) kunnen wij momenteel geen geautomatiseerde aanbieding afgeven. Dit kan komen doordat ons glasvezelnetwerk niet direct bij u in de buurt ligt of door bijzondere omstandigheden. Graag komen wij met u in contact om samen te kijken naar de mogelijkheden. Laat uw gegevens achter en wij nemen zo snel mogelijk contact met u op, of bel met één van onze specialisten op 053 - 711 41 00.
Mogelijkheden in de toekomst
Deze locatie ligt momenteel buiten het bereik van ons netwerk voor een directe aansluiting. Wij zijn ons netwerk continu aan het uitbreiden en mogelijk kunnen we u in de toekomst wel van dienst zijn. Laat uw gegevens achter zodat we u op de hoogte kunnen houden van de ontwikkelingen, of bel ons op 053 - 711 41 00.
Bedankt voor uw aanvraag. U ontvangt zo spoedig mogelijk een reactie.