Wat gaat de NIS2 richtlijn betekenen voor jouw organisatie?

Europa scherpt digitale beveiligingsregels aan voor overheden en essentiële organisaties

Bepaalde processen zijn zo essentieel voor de Nederlandse samenleving dat uitval of verstoring tot ernstige maatschappelijke ontwrichting leidt en een bedreiging voor de nationale veiligheid vormt. Digitale veiligheid wordt daardoor steeds belangrijker. En dat geldt niet alleen voor Nederland. Het Europese Parlement heeft daarom in november 2022 een opvolger gepubliceerd voor de richtlijn Netwerk- en Informatiebeveiliging (NIS), namelijk de NIS2. In deze blog vertellen we je wat NIS2 is, wanneer en hoe het van toepassing is op jouw organisatie én hoe TReNT jouw organisatie kan ondersteunen om aan de richtlijnen te voldoen.

Wat is het doel van de NIS2-richtlijn?

De NIS2-richtlijn is een EU-wet die tot doel heeft het niveau van cyberweerbaarheid van essentiële dienstverleners in de Europese Unie te verhogen en om verschillen in het niveau van cyberbeveiliging tussen lidstaten te harmoniseren. Uiteindelijk streven is om de gehele EU beter voor te bereiden en te laten reageren op cyberdreigingen.

Waarom is de oude NIS-richtlijn herzien/uitgebreid?

Over de afgelopen jaren is er een stijgende lijn in het aantal organisaties dat te maken heeft met cyberaanvallen. Ook de omvang, complexiteit en impact van een succesvolle aanval neemt toe, evenals hun economische en sociale impact. De NIS2-richtlijn is daarom in het leven geroepen om de continuïteit en integriteit van een aantal essentiële sectoren te waarborgen. Bovendien is cyberbeveiliging voor veel van deze sectoren van vitaal belang om de digitale transformatie met succes te kunnen doorvoeren.

Welke maatregelen omvat NIS2?

Naast basismaatregelen als onder andere multifactor authenticatie, het versleutelen van opslagmedia, het installeren van software-updates en segmenteren van netwerken, omvat NIS2 onder andere de volgende maatregelen:

Op wie heeft NIS2 invloed?

De voorgestelde NIS2-richtlijn heeft betrekking op meer sectoren dan de oorspronkelijk NIS - de selectie hierin is gebaseerd op het economisch en maatschappelijk belang van de sectoren. Zo vielen onder de originele NIS-richtlijn vitale aanbieders, zoals energie, gezondheidszorg, bankwezen, drinkwater en digitale infrastructuur. De NIS2-richtlijn richt zich op meer organisaties uit kritieke sectoren en maakt daarbij onderscheid tussen essentiële en belangrijke sectoren. Dit betekent dat ongeveer 4.000 extra organisaties in Nederland, zoals afval(water)beheer, post- en koeriersbedrijven, overheidsdiensten en fabrikanten die voedsel of belangrijke huishoudelijke artikelen produceren, moeten gaan voldoen aan de nieuwe wetgeving. Organisaties die zakendoen met essentiële organisaties, vallen ook onder de nieuwe wetgeving.

Hoe kan TReNT helpen?

TReNT ondersteunt jouw organisatie met het bouwen van een veilige en toekomstvaste ICT-infrastructuur als solide basis voor jouw vitale processen. Eén waarbij je volledig in control bent. Je deelt het netwerk met niemand en beschikt over een privaat netwerk. Strategische keuzes rondom het inrichten, beheren en beveiligen van het netwerk maak jij zelf. Samengevat: je bent volledig ‘in charge’ om je eigen netwerk veilig in te regelen.

Op dit moment werkt de overheid aan een wetsvoorstel om de NIS2-richtlijn in Nederland te implementeren in de Wet beveiliging netwerk- en informatiesystemen (Wbni). Meer informatie vind je hier

Deel deze blog
Gerelateerde artikelen

Onderwijs geliefd doelwit voor DDoS aanvallen

22-02-2022

Kwaadwillende bestoken onderwijsinstellingen steeds vaker via DDoS- aanvallen. Hoe kan de onderwijssector zich wapenen tegen deze vorm van cybercrime?

Cyberbewustzijn bij medewerkers verhogen: zo pak je dat aan

05-04-2024

TReNT Glasvezel | Vijf praktische tips over wat je als IT kunt doen om het bewustzijn te vergroten.

Goed nieuws!
U bent een stap dichter bij het meest betrouwbare glasvezelnetwerk van Nederland. Op uw locatie(s) is zakelijk glasvezel van TReNT beschikbaar. Vul hieronder uw gegevens in en wij nemen zo spoedig mogelijk contact met u op. U kunt ons ook direct bereiken via 053 - 711 41 00.
Speciale voorwaarden
Voor uw locatie(s) kunnen wij momenteel geen geautomatiseerde aanbieding afgeven. Dit kan komen doordat ons glasvezelnetwerk niet direct bij u in de buurt ligt of door bijzondere omstandigheden. Graag komen wij met u in contact om samen te kijken naar de mogelijkheden. Laat uw gegevens achter en wij nemen zo snel mogelijk contact met u op, of bel met één van onze specialisten op 053 - 711 41 00.
Mogelijkheden in de toekomst
Deze locatie ligt momenteel buiten het bereik van ons netwerk voor een directe aansluiting. Wij zijn ons netwerk continu aan het uitbreiden en mogelijk kunnen we u in de toekomst wel van dienst zijn. Laat uw gegevens achter zodat we u op de hoogte kunnen houden van de ontwikkelingen, of bel ons op 053 - 711 41 00.
Bedankt voor uw aanvraag. U ontvangt zo spoedig mogelijk een reactie.