Tijdens de fusie in 1998 werd voor het eerst gesproken over een dark fiber verbinding. “Wij wisten toen ook dat er in toekomst steeds meer gevraagd zou worden van ons bedrijfsnetwerk door het gebruik van nieuwe technologieën”, vertellen Freddy Bekken (Manager ICT) en Daniël Pierik (Senior Server/Netwerk beheerder). Voor de inrichting van de verbindingen tussen de beide ziekenhuizen koos ZGT destijds voor een grote telecomleverancier. Freddy: “In die tijd was dark fiber nog een kostbare aangelegenheid en TReNT was toen net iets duurder.”
“Toen wij in 2012 ons netwerk wilden uitbreiden naar datacenter Equinix in Enschede zijn wij opnieuw een offertetraject gestart. Mede door de snelle communicatie vanuit TReNT kozen wij dit keer wel voor TReNT en ontstond onze eerste verbinding met hen”, vertelt Freddy. “Een paar jaar later liepen onze overige contracten af. De goede ervaringen met TReNT waren doorslaggevend om ons hele dark fiber netwerk bij hen af te nemen. Daniël: Ook konden wij onze verbindingen vereenvoudigen, doordat wij zelf nu aan beide zijden van de glasvezelverbindingen mulitplexers in kunnen zetten. Het dataverkeer van onze netwerkomgeving en storage-omgeving transporteren wij nu via een eigen lichtpad over dezelfde glasvezel. Hierdoor konden wij terug van vier naar twee vezelparen, waardoor ook de kosten gehalveerd werden. Een win-win situatie. Ook één aanspreekpunt voor alle verbindingen had onze voorkeur; nu zijn dan ook alle dark fiber verbindingen in het portfolio van TReNT geplaatst.”
24/7 werkende infrastructuur onmisbaar
Tussen de twee locaties van het ziekenhuis en het datacenter van Equinix in Enschede ligt een dark fiber glasvezelring van TReNT. Alle locaties zijn redundant aangesloten met volledig fysiek gescheiden tracés in een ring, waardoor het ziekenhuis 24/7 over een werkende infrastructuur beschikt. Equinix fungeert als koppelvlak naar andere partijen zoals MST en ZorgNetOost.